Segons la RAE , l'autoestima  és la valoració generalment positiva d’un mateix. És una capacitat que ens facilita l'adaptació, la felicitat, l'autonomia i l'aprenentatge. És a partir dels 5 – 6 anys quan es comença a formar aquest autoconcepte.

Sense caure en el narcisisme ni en el sentiment de superioritat, l'autoestima ens permet saber com som, conèixer-nos, acceptant les nostres qualitats bones i les que no ho són tant i es poden millorar. Aquest autoconeixement ens permetrà reconèixer-les en nosaltres mateixos i també en els altres, afavorint la socialització.

L'autoestima, segons l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), està marcada per un factor genètic que es descobreix en el temperament, i per un factor social que és l'entorn. L'opinió dels pares, mestres, i companys influeixen en ella, i aquesta creix com més important és per al nen o nena aquesta persona.

L'autoestima es dóna quan som acceptats pel que som i ens aprecien per això. També quan ens assenyalen allò millorable amb afecte i oportunitat d'aprenentatge. No és fàcil. Per això sempre cal corregir des de l'amor, la paciència i el respecte. No cal exigir tenir el nen “ideal”, aquell que no podrà ser. Per al desenvolupament d'una bona autoestima, són importants els límits i la disciplina i tenir molta saviesa, amabilitat, fermesa, paciència i sentit de l'humor per a manejar-los de forma adequada. Disciplina no és sinònim d'humiliació. Aquesta al costat de la vergonya, por, culpabilitat, ressentiment, ira i perfeccionisme excessiu, són factors deformants de l'educació i no creen el clima adequat per a desenvolupar el potencial del nen.

Hi ha alguns indicis com la hipersensibilitat a la crítica, l'obsessió pel perfeccionisme o la contínua indecisió que ens poden dir que alguna cosa no va bé, que hem de reforçar la seva autoestima. Com? Donant-li responsabilitats, dipositant la nostra confiança perquè sigui ell mateix qui prengui les decisions, establir una disciplina, i ensenyar-li que els errors són una oportunitat per a aprendre i així resoldre conflictes en un futur.

L'autoestima ve donada per tenir interioritzats sentiments de confiança, de ser estimat i de ser competent: la bona autoestima ens ajuda a superar l'adversitat i a ser més feliços.


En el següent enllaç podeu veure un vídeo de la AEP:

 


https://youtu.be/PfO0DPEjO1I 

Destacado: