Segurament si vas a casa dels teus pares (o dels teus avis) trobaràs més d'una desena de llibres, bastant gruixuts marcats en el llom amb les lletres de l'abecedari de la ‘A’ a la ‘Z’: L'Enciclopèdia! Aquest conjunt bibliogràfic va servir a generacions com a base per a fer les seves recerques i treballs escolars.
Amb l'arribada d'internet i la revolució digital, podem accedir a milions de dades i a una quantitat ingent d'informació. Però, tot el que trobem a internet és vàlid? Els nostres alumnes han d'aprendre a buscar, seleccionar i recopilar la informació de manera adequada i eficaç, per a obtenir un coneixement veraç i contrastat. Per això us proposem 5 pautes per buscar a internet:


1. Triar els cercadors. Tots coneixem cercadors mundialment famosos com Google o Yahoo. Però és bo que sapiguem que existeixen alternatives com Google *Scholar, (versió acadèmica de Google, dissenyada per a localitzar bibliografia, articles, tesis, llibres, resums i opinions) o Microsoft *Academic, (versió acadèmica de Microsoft que opera sobre una base de dades de més de 80 milions de publicacions, actualitzada permanentment).


2. Fer cerques eficaces. Podem aplicar filtres a les nostres cerques, per a ajustar els nostres resultats. És recomanable triar els termes precisos i utilitzar la cerca avançada.


3. Completar i contrastar les dades. Segurament el primer resultat que trobem no és el millor. Per això caldrà contrastar la informació, ampliar criteris de cerca, canviar-los o modificar les paraules clau.


4. Valorar els resultats oposats. Potser el pas més important. Hem de tenir una visió crítica davant les dades que ens trobem. Cal separar el que és informació del que és opinió. Per això, és molt important la font d'informació, l'autoritat i la fiabilitat. També és important la data d'actualització de la informació, la versió i la qualitat del text consultat.


5. Recopilar les fonts i emmagatzemar la documentació. Durant el procés de recerca a internet és important que anotem les fonts d'informació utilitzades i la documentació que considerem important, ja que servirà per a donar suport a la recerca: documents de text, PDF, adreces de pàgines web, imatges, vídeos, àudios, etc.


Tenim accés a molta informació, però és molt important saber què estem buscant i què hem trobat, perquè així no ens perdrem en la xarxa.
 

Destacado: