“Algú es pot imaginar que quan Mozart es va acostar per primera vegada a un piano algú li hagués dit: - Amadeus, no toquis!’” Amb aquesta frase es dirigia als 2000 assistents del Congrés d'Escoles Catòliques, #Magister19, el passat 15 de novembre, Silvia Sanz Torre, directora de la Orquesta Metropolitana de Madrid. Amb aquesta afirmació, reclamava la importància de la música com assignatura transversal.


Estudis científics assenyalen que la música té efectes positius en el desenvolupament cognitiu, creatiu, intel·lectual i psicològic dels nens: un treball de recerca de la Universitat de Northwestern apunta que l'estudi de la música millora les capacitats neuronals dels alumnes. I és que l'aprenentatge musical permet ajuda a fixar els continguts i a comprendre, la qual cosa és molt més important, conceptes matemàtics i lingüístics.


En l'estudi de la música i/o d'un instrument musical es posen en joc fonamentalment tres aspectes: la memòria visual, la memòria muscular o gestual i la memòria auditiva, que interactuen en un complex procés intel·lectual. Aquest entrenament quotidià contribueix a ampliar la memòria, ja aplicada a altres aspectes de la vida, permetent fixar els records, recents o antics. Però no sols és qüestió de conceptes mentals, sinó que a més millora la psicomotricitat, ens fa adherir a la persona el concepte de ritme, i ens serveix com a instrument per a reduir l'estrès i reforçar la nostra confiança. És a més una eina de socialització, ens ajuda a interrelacionar-nos i a treballar en equip.


Però va haver-hi un aspecte, al qual Silvia Sanz Torre, va donar especial importància en la seva ponència: la música és creativitat. La música fomenta en l'alumne l'agilitat mental en la cerca de solució de problemes. En aquesta societat en continu canvi, la música ens pot ajudar a afrontar els nous reptes que se'ns plantegin.


Un exemple d'aquesta superació creativa és el ‘Concert de Joguines’ que va compondre a partir de peces clàssiques el compositor Alejandro Vivas. Si no ho heu vist us convido al fet que vegeu el vídeo, i us deixeu sorprendre. El seu objectiu, és “obrir els ulls dels quals volen mirar, acostar la música als quals volen escoltar” i anar més enllà.


https://www.youtube.com/watch?v=7rvrj43m-ws 

Destacado: