En la setmana que recordem a Santa Cecília, des de l’Escola Valldaura de Barcelona, la nostra companya Gal·la Ferran fa una reflexió sobre el que significa per a ella la música i els valors que ens aporta l'educació musical. Gràcies per compartir-ho amb tots nosaltres.

UNA CANÇÓ

El dia 22 de novembre celebrem la festivitat de la patrona de la música, Santa Cecília. M'agradaria dedicar aquest escrit a totes les persones que, com jo, confien en l'educació musical. També convèncer de les seves virtuts a aquelles que pensen que els seus aspectes educatius no són importants.

Quan pensem en l'assignatura de música, és probable que ens vingui al cap el terme “cançó”. Lògic, segurament perquè és el que escoltem, interpretem i consumim prioritàriament de la música.

Segons la RAE, una cançó és: “una composició en vers, que es canta, o feta a propòsit perquè es pugui posar en música”. Considero que aquesta definició actualment ha quedat curta i obsoleta. En el moment en què un especialista de música entra en un aula, s'obren mil oportunitats educatives i creatives. És per això que he decidit escriure la meva pròpia definició de cançó.

Una cançó és una melodia, dotze notes repartides de forma articulada. Una lletra que memoritzar. És una fracció, una suma de pulsacions, una constància. És cultura que ens aporta coneixement sobre una època, un moviment o una persona. També és un factor d'interculturalitat. Actualment fins i tot a Amèrica han après a ballar “La *Macarena”. És una metàfora, un hipèrbaton o fins i tot una hipèrbole, entre moltes altres coses.

Una cançó és disciplina, treball, concentració i diversió. És motricitat, perquè nens de 4 anys saben fer el “*Swish, *swish”. És unió i coordinació, perquè resulta que els teus companys escolten i ballen el mateix que el tu; mira! ja teniu alguna cosa en comú. És un moment, una sensació, un record, una olor, una vivència individual o compartida. És creativitat, perquè no se t'hauria ocorregut aquesta genial idea o, gràcies a ella t'asseus inspirat. És silenci, perquè vols escoltar. És escoltar, perquè vols aprendre-la. És aprendre, perquè t'agrada el que explica i estàs descobrint alguna cosa nova. És confiança, perquè vas a donar el millor de tu.És perdre la por a equivocar-se i tenir la capacitat de tornar a començar, de reenganxar-se i de no abandonar. És tranquil·litat perquè no estàs sol, tots se la saben. És cooperació, perquè si surt bé, és gràcies a tots. És solidaritat, perquè si fallem, fallem tots. És un assoliment, perquè l'has aconseguit interpretar de la millor manera possible, amb responsabilitat, respecte i sentiment.

Crec que molts dels adjectius que he usat per descriure aquesta paraula són els que voldríem tenir en la nostra classe. En una cançó hi ha matemàtiques, llengua, literatura, història i tot el que tu vulguis. Però, sobretot, hi ha valors. Llavors em pregunto, per què l'assignatura de música és la gran oblidada?


Gal·la Ferran, professora de música.

Escola Valldaura,

Barcelona.

 

Destacado: