Quantes vegades no haurem dit aquesta famosa frase als nostres fills o l'haurem escoltat als nostres pares. I és que el moment de llevar-se, moltes vegades, acostuma a convertir-se en un caos, ja que les presses i els nervis ens dominen i fan que un dels moments plaents del dia es converteixi en una cosa estressant.


La clau per a solucionar aquest caos és l'organització. L'elaboració d'un horari ens permet calcular quant temps hem de dedicar a cada activitat que hem de realitzar abans d'arribar a l’escola: des d'esmorzar, endreçar, vestir-se… Crear aquest quadrant i posar-lo en coneixement de tota la família fa que siguem conscient del temps amb el qual juguem.


Una vegada elaborat, tenim unes claus que ens poden ajudar al fet que aquest calendari no es converteixi en un obstacle més en la rutina i sigui una autèntica eina que ens ajudi:

 

  • Preparació el dia anterior. Tot el que deixem preparat amb antelació és calma que guanyarem: preparar la motxilla, deixar en un lloc concret la roba que ens posarem, i fins i tot deixar parada taula de l’esmorzar ens donarà minuts extres.
  • Dormir prou. Segons l'Associació Espanyola de Pediatria (*AEP) un nen en edat escolar ha de dormir entre 9 i 11 hores al dia, sempre ateses les necessitats personals de cada alumne. En el cas dels adolescents, tenir una rutina de son tots els dies de la setmana, permet al cos ‘recarregar les bateries’ millor, a més d'afavorir l'aprenentatge.
  • Despertar agradable. Les bones formes, un to agradable, i les mostres d'afecte, (petons i abraçades), faran del despertar un moment propici i favorable per a posar-se en marxa.
  • Establir les rutines. Saber quin temps tinc per a cada tasca em permetrà actuar d'una manera o una altra. A més, si avanço i aviso del temps que em queda per a passar a una altra, els servirà per a aprendre a organitzar-se en altres aspectes del seu dia a dia.
  • Eliminar distraccions. Que agents externs no ens distorsionin la pau que volem aconseguir: televisió, *tablets, joguines, etc…
  • Reforç positiu. Si compleixen les seves tasques, un premi (material o no) reforçarà l'adquisició d'aquest hàbit.
  • Repassar. Abans de sortir de casa és convenient comprovar el calendari setmanal per a verificar que totes les tasques estan completades i inspeccionar als petits per a veure que van equipats amb tot el necessari per a la seva jornada escolar.


Ànim! I feu dels matins un moment plaent per a tota la família.  

Destacado: